Energetska izkaznica

KAJ je energetska izkaznica?

Energetska izkaznica stavbe je javna listina s podatki o energijski učinkovitosti stavbe in s priporočili za povečanje energijske učinkovitosti. Bistven del energetske izkaznice ni zgolj podatek o rabi energije, temveč predlagani ukrepi za povečanje energijske učinkovitosti, ki so del energetske izkaznice.

KDO jo mora imeti?

Energetsko izkaznico stavbe morajo pridobiti lastniki stavbe v primeru, če bodo stavbo (ali stanovanje) prodajali ali oddajali v nov najem (daljši od enega leta).
Energetsko izkaznico je potrebno pridobiti tudi za vse nove stavbe.
Energetska izkaznica je potrebna tudi za vse javne stavbe s površino večjo od 500 m2, od 9. julija 2015 pa bo ta površina 250 m2.
Lastniki stavb, ki svojih nepremičnin ne prodajajo ali ne oddajajo v najem, energetske izkaznice ne potrebujejo

ZAKAJ jo potrebujem?

Zaradi boljše informiranosti potrošnika, torej tistega, ki želi stavbo oz. stanovanje kupiti ali najeti, da pred odločitvijo o nakupu ali najemu preveri, kako energetsko varčna oz. potratna je. Lastniki nepremičnin lahko vidijo energetsko učinkovitost svoje stavbe in se seznanijo z ukrepi kako izboljšati izkoristek dovedene energije in s tem posledično znižati stroške.

KOLIKO stane?

Cena energetske izkaznice je odvisna od vrste izkaznice, velikosti in zahtevnosti objekta ter od podatkov, ki so na voljo. Cenik.

KAKO DOLGO velja?

Veljavnost energetske izkaznice je 10 let.